logo

Дана 25.8.2020. одржана је видео конференција Министарства образовања Руске Федерације и Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, посвећена питањима проширења сарадње у области образовања и изучавања државних језика на реципрочној основи. У раду конференције учествовали су: први заменик министра образовања Руске Федерације Дмитриј Глушко, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије Александар Пајић, саветница министра Марија Крнета запослени у Амбасади Руске Федерације у Републици Србији и Руском центру за науку и културу „Руски дом“ у Београду, директорка Алексиначке гимназије мр Данијела Вељковић и директор гимназије „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду, др Радивој Стојковић. Овом приликом је размотрено питање упућивања руских предавача у образовне установе Србије ради размене искуства са локалним педагозима и реализације наставе у двојезичним одељењима. Истакнут је значај наставка сарадње у области образовања и изучавања руског језика.

У наставку текста можете прочитати обраћање директорке Алексиначке гимназије Данијеле Вељковић.

Најпре бих желела да изразим  велико задовољство због данашњег сусрета, може се рећи, историјског значаја.  Господине Глушко, посебно бих  желела  да се захвалим Вама и Руском министарству просвете за прилику  и част коју сте указали Алексиначкој гимназији , укључивањем у овај изузетно значајан образовни међудржавни пројекат. Биће нам велико задовољство да колеге из Русије примимо у нашу гимназију. Радо ћемо им помоћи у што лакшем прилагођавању  животу и раду код нас.  

Наша страна ће се такође потрудити да вашим наставницима пружи потпуну информацију везану за различите аспекте билингвалне наставе. Такође се надам да ћемо током овог сусрета,  успети да установимо нове переспективе сарадње и усагласимо текст споразума Сигурна сам да ће наша сарадња бити плодотворна и да ће допринети популаризацији руског језика и културе, као и унапређењу билингвалне српско- руске наставе у нашој земљи.  

Алексиначка гимназија је једна од најстаријих школа у Србији. 9. јуна обележили смо 155 година постојања ове елитне школске установе. Пројекат двојезичне наставе на српском и руском језику се у Алексиначкој гимназији успешно реализује већ пуних 6 година. Прво српско-руско одељење било је основано школске 2014/2015. године уз подршку компаније НИС.  У 2020/2021 години, пројекат билингвалне наставе у Алексиначкој гимназији спроводиће се у 4 одељења природно- математичког смера која похађа 75 ученика. Мислим да је јако битно да истакнем да  је матерњи језик ученика билингвалних одељења Алексиначке гимназије - српски. 

У Алексиначкој гимназији се реализује модел билингвалне наставе који подразумева подучавање више наставних предмета, углавном природних наука,  на руском језику у обиму од 30 % од укупног фонда часова. Билингвална настава се одвија по редовном плану и програму предвиђеном за одељења природно- математичког смера гимназије, чији је циљ да ученици, осим овладавања комуникативним вештинама на руском језику, стекну стручне компетенције које ће им помоћи да руски језик користе функционално за студирање, у будућем послу или даљем образовању. 

Са поносом могу да истакнем да је до сада 9 ученика Алексиначке гимназије уписало факултете у Русији: један од њих студира међународне односе на МГиМо- Међунароном државном институту за међународне односе, док остали ученици похађају различите факултете Универзитета „Лобачевски“ у Нижњем Новгороду.  

Поред компаније НИС, еН- Ге-У је до сада био наш највећи стратешки партнер на реализацији  пројекта билингвалне наставе.  

Сматрам да је потребно истаћи још и то да је Алексиначка гимназија школа са 70-годишњом историјом учења руског језика. Донекле разумљиво, с обзиром да је Алексинац град препун трагова заједничке историје српског и руског народа. На територији наше општине, налази се мноштво културно- историјских споменика руско српског пријатељства, али је свакако највећи – Црква Св. Тројице у Горњем Адровцу. Она је  посвећена руском добровољцу из славне породице Рајевских, пуковнику Николају Николајевичу  Рајевском. Овај културни и архитектонски споменик, који је под заштитом државе, сматра се највећим симболом руског братства по вери и оружју.  

Овом приликом се захваљујем Тиму за билингвалну наставу, посебно Оливери Војиновић,  координатору Тима на учешћу, Владану Младеновићу и Ирени М.Тодоровић.

мр Данијела Вељковић