screen 23.17.0630.01.2021
Љубављу човек осваја времена и просторе и његова личност прожима нараштаје, не у простом поштовању, већ у додиру најтананијих дубина бића, које се само љубављу и могу сагледати и досегнути. Утемељено на љубави, свако човеково дело оставља трагове који утабавају стазе за многе који ће за њим ходити.
Такав траг је иза себе оставио Свети Сава за оне који су дошли за њим. Неки су тим траговима ходили, а неки су их брисали. Ипак дубина Савине стопе, утиснута на стази човекољубља, никада се није дала у потпуности избрисати или прекрити, већ је увек провејавала испод наслага најразличитијих наноса, нанетих ветровима из разних праваца и са најразличитијих полазних тачака. Управо је љубав давала истинску постојаност Савином делу, тако да и када су наилазила, времена мрака, непријатељства и обмане, његово дело је увек долазило до изражаја, јер као што нам говори „Слово Љубве“: „Никаквој Лажи места у љубави нема“, па самим тим ни снаге да оспори човекољубиво дело.
Такав траг је оставио Свети Сава и његовим стопама су ходиле многе генерације, а управо је љубав за човека и свет продубљивала отисак тог трага и давала му чврстину, тако да и када су наилазила, времена мрака, непријатељства и лажи, његови трагови су усвек провејавали испод наноса различитих обмана, јер: „Никаквој Лажи места у љубави нема“, а Савини трагови су и дан данас утиснути дубоко народном бићу.
Ходећи Савиним траговима, генерације ученика и професора уткали су свој рад у живот Алексиначке гимназије и изграђивале су и чувале њен углед и посебно место у школству ево већ 156. година уназад. И тада као и сада градили су са младим бриљантним људима и својим професорима реноме интелектуалне елитне гимназије, једне од најбољих у нашој земљи. Наша школа данас броји 16 одељења са 400 ученика, сврстана у два одељења друштвено-језичког смера, једно природно- математичко и једно српско-руско билингвално природно-математичко одељење у сваком разреду. Рад билингвалиних одељења је унапређен учествовањем руских предавача у настави. У школској 2020/21.години настава се одвија по комбинованом моделу наставе на даљину. Поносни смо на своје вредности и своју мисију у дугој историји наше школе. Све нас посебно радује чињеница да данашње генерације настављају стопама славних ђака и професора.
Светосавска академија и резање славског колача обављено је у складу са епидемиолошком ситуацијом . Председник општине господин Далибор Радичевић са својим сарадницима посетио је овом приликом Алексиначку гимназију и присуствовао делу програма. Фотографије са прославе су на линку: https://drive.google.com/drive/folders/1SOZTnSK2E12sL7RF0_smqlWq83LSWx6W?usp=sharing