ДЕЦЕНИЈА ПРОЈЕКТА ЕНЕРГИЈА ЗНАЊА 1У петак, 16. 12. 2002. године, у Палати Србија у Београду, уприличена је свечаност посвећена јубилеју-десетогодишњици постојања НИС-овог пројекта ,,Енергија знања", којој је присуствовала и директорица Алексиначке гимназије, мр Данијела Вељковић, која се присутнима обратила пригодним говором:
,,Од 2013. године и прве НИС-ове Oлимпијаде из руског језика, Алексиначка гимназија има плодну и успешну сарадњу са компанијом НИС. Уз подршку ове компаније 2014. године у гимназији је отворено и прво српско-руско одељење природно-математичког смера. У оквиру програма ,,Енергија знања" већ пуних 9 година наша школа добија значајну финансијску помоћ компаније НИС за реализацију пројекта двојезичне наставе. Компанија је опремила кабинет за руски језик, омогућила набавку савремених наставних средстава и опреме, спонзорисала учешће ученикаДЕЦЕНИЈА ПРОЈЕКТА ЕНЕРГИЈА ЗНАЊА 3 билингвалних одељењa у семинарима ИС Петница, као и посету Фестивалу науке, посредовала је у успостављању сарадње Алексиначке гимназије са многобројним реномираним научно-образовним и културним институцијама у Србији и Русији. Поред тога, компанија је подржала и реализацију међународног пројекта Министарства просвете Руске Федерације ,,Руски наставник у иностранству", помогла је и реализацију стручно-студијских путовања ученика и наставника у Русију и обезбедила уџбеничку и стручну литературу за реализацију билингвалне наставе.``
По завршетку свечаности, директорица је изнела и своје утиске:
,, Била сам поносна на нас, гимназијске професоре и ученике. Једини директори који су били почаствовани позивом да присуствују свечаности били су директор гимназије ,,Јован Јовановић Змај`` из Новог Сада и моја маленкост. Посебно ме је гануо осврт госпође Снежане Лакићевић и министра Бранка Ружића на успехе наших ученика и похвале које су упутили нашој школи, након којих су уследиле похвале декана ФОН-а, Електронског и Филозофског факултета у Нишу и Филозофског факултета у Београду, које су садржале и податке о томе како ученици Алексиначке гимназије увек заузимају прва места на пријемним испитима, али и да су одлични студенти. Програм ,,Енергија знања`` је реална енергија у материјалном смислу и кључ који отвара многа врата, јер смо препознатљиви управо по билингвалцима. Овај догађај ме је само подсетио колико вредимо, да имамо за шта и за кога да се боримо, али и да у овим турбулентним временима покренемо ЕНЕРГИЈУ синергично и задржимо свој статус."
Програм ,,Енергија знања" покренут је 2012. године са намером да се допринесе унапређењу образовног система у Србији, обезбеде потребни кадрови за компанију НИС, али и да се приближи академској заједници и младима. Кроз програм је остварена успешна сарадња између компаније НИС и бројних образовних и научних установа, која се огледа у опремању учионица, кабинета и лабораторијама на факултетима и школама широм Србије.
Највећи сведок ове успешне сарадње представља чињеница да је до данас стипендирано више од 130 студената у Србији и Руској Федерацији, али и подршка талентованим математичарима, физичарима и хемичарима, који су са међународних олимпијада донели преко 100 медаља.
Захваљујући напорима које је компанија НИС уложила у унапређење образовног система у Србији, године 2016. постала је прва компанија носилац престижне ,,Светосавске награде" за допринос образовању у Србији, коју додељује Министарство просвете, науке и технолошког развоја Владе Републике Србије.